Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

În Republica Moldova se desfășoară campania extinsă de vaccinare contra infecției cu Papilomavirusul uman a persoanelor cu vârstele 9 -26 ani

În perioada 07 iunie 2021 – 10 iulie 2021, la nivel național se desfășoară campania de vaccinare împotriva infecției cu Papilomavirusul uman (PVU). În acest interval de timp, vor fi vaccinate cu prima doză toate persoanele de 9-26 ani, indiferent de gen, atât masculin, cât și feminin.

Vaccinarea va fi asigurată în cadrul cabinetelor/punctelor de vaccinare din instituțiile medicale publice de asistență primară. Pentru persoanele care au vârsta între 9-14 ani, indiferent de gen, este necesară administrarea a două doze de vaccin, în intervalul minim de 6 luni (0 și 6 luni), iar persoanele cu vârsta cuprinsă între 15-26 de ani beneficiază de 3 doze, în intervalul de 0,1-2 și 6 luni.

PVU este cea mai răspândită infecție virală a tractului reproductiv, cauzând o serie de afecțiuni atât la femei, cât și la bărbați, inclusiv leziuni pre-canceroase cu potențial de progresare până la cancer. Circa 80% din persoane la un anumit moment pe parcursul vieţii se infectează cu unul sau mai multe tipuri de PVU. Cancerul cervical este cel mai răspândit tip de cancer determinat de PVU.

Deși majoritatea infecțiilor PVU nu se manifestă simptomatic și dispar spontan, infecția persistentă cu PVU ar putea duce la apariția bolii. Vaccinarea asigură protecţia cea mai bună împotriva unor boli grave, inclusiv cancerul cervical.

Menționăm că, vaccinul împotriva PVU poate fi administrat concomitent cu alte tipuri de vaccin în două locuri anatomice diferite, inclusiv vaccinul împotriva COVID-19.